Telf : 93 798 82 27

HIPOTEQUES AMB IRPH

QUÈ ÉS I EN QUÈ EM PERJUDICA TENIR LA MEVA HIPOTECA AMB IRPH?

L´Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH) és un dels indicadors que utilitzen les entitats financeres per actualitzar el tipus d´interés de les hipoteques a tipus variable. S´ha utilitzat en milers de crèdits hipotecaris com alternativa a l´Euribor però la realitat és que els hipotecats amb IRPH paguen uns interessos molt superiors als que tenen la seva hipoteca amb Euribor.

Anteriorment existien tres tipus d´IRPH: IPRH Caixes, IRPH Bancs i IRPH Entitats. El mes de novembre de 2013 van desaparèixer els dos primers i només va quedar l´IRPH Entitats. Els afectats que tenien les seves hipoteques amb els índexs desapareguts, se´ls va substituir pels index indicats en l´escriptura d´hipoteca o, si no s´indicava res, per l´IRPH Entitats més un diferencial.

L´IRPH sempre ha estat un índex molt polèmic ja que se´l considera abusiu i manipulable. Els Tribunals que l´han anul.lat consideren que l´IRPH és susceptible de ser manipulat pels propis bancs i que els hipotecats no van ser ben informats abans de firmar l´hipoteca.

EL TRIBUNAL SUPREM NO HI VEU FALTA DE TRANSPARÈNCIA NI ABUSIVITAT.

El passat 14 de desembre de 2017 el Tribunal Suprem va dictar una Sentència en la que establia que una hipoteca amb IRPH no suposava falta de transparència o abusivitat. La Sentència té el vot particular de dos magistrats que van votar en contra per entendre que la Sentència era contraria al Dret Europeu.

A partir d´aquesta Sentència, alguns Jutjats i Audiències Provincials s´han revelat contra el Tribunal Suprem i han dictat Sentències decretant la nul.litat per abusivitat de l´índex IRPH.

ESPERANT QUE EL TJUE RESOLGUI.

Aquestes discrepàncies han fonamentat que el Jutjat d´Instrucció número 38 de Barcelona, hagi interposat una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El 10 de setembre de 2019 l´Advocat General del TJUE ha dictaminat que l´IRPH no va ser transparent i pot ser abusiu. La seva decisió no és vinculant. Cal esperar la sentència definitiva que es preveu pel primer trimestre del 2020.Per tant, tal i com va ja passar amb les clàusules sòl, esperem que el TJUE corregeixi al Tribunal Suprem i resolgui a favor dels afectats per l´IRPH.

Mentre el recurs no es resol, alguns Tribunals ja apliquen la suspensió de tots els procediments per tal d´evitar sentències contradictòries i que els afectats pateixin danys irreparables i irreversibles si la sentència europea és favorable.

___________________________________________

Si tens la teva hipoteca referenciada amb IRPH, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

Estudiarem el teu cas particular i t´assessorarem sobre la millor opció.

___________________________________________