Telf : 93 798 82 27

EL DRET DE VOT DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

EL DRET DE VOT DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

 

El mes de desembre de 2018 es va aprovar la Llei Orgànica 2/2018 que garanteix el dret a vot de totes les persones amb discapacitat.

Aquesta llei permet votar a totes aquelles persones que havien perdut el dret de vot al estar declarats incapacitats per una sentencia judicial i proclama que ja no serà necessari que en els procediments d’incapacitació o internament els jutges es pronunciïn expressament sobre la incapacitat del dret a votar, si no que a partir d´ara “ tota persona podrà exercir el seu dret a vot, conscient, lliure i voluntàriament, qualsevol que sigui la seva forma de comunicar-ho i amb els mitjans que requereixi”.

La nova llei proclama que les persones a les que se les va limitar o anul·lar el dret de vot per raó de discapacitat queden reintegrades plenament, per tant, no cal que sol·licitin recuperar el dret de vot ni fer cap tràmit especial.

El problema ve donat que la llei diu que el sufragi actiu s´ha d´exercir “conscient, lliure i voluntàriament” i això suposa problemes interpretatius encara no resolts. Davant la proximitat de diferents comicis, la Junta Electoral Central ha fitxat una sèrie de criteris, que ha hagut d´anar rectificant i que en l’últim acord de 18 de març, estableix:

  • Incorporació al Cens Electoral de les persones amb incapacitat intel·lectual prèviament excloses per resolució judicial civil .
  • Les meses hauran d’admetre el vot de qualsevol persona que es trobi inscrita al cens electoral d’aquella mesa. Les persones amb alguna discapacitat podran valer-se d´algú que les acompanyi, o d´algun mitjà material per traslladar els sobres electorals als membres de la mesa electoral.
  • En el cas que algun membre d´una mesa electoral, o algun dels interventors o apoderats adscrits, consideri que el vot no és exercit de forma conscient, lliure i voluntària, ho podrà fer constar en l’acta de la sessió, però no s’impedirà que el vot sigui introduït a l’urna. En aquesta manifestació de constància, l’acta ha d’identificar a l’elector únicament amb el número de DNI o document identificatiu aportat.
  • Si les persones amb discapacitat es troben en una situació en que la seva malaltia o incapacitat els impedeix realitzar la formulació de vot de forma personal, podran exercir-lo per correspondència.

Tot i que en principi no cal fer cap gestió perquè el tràmit és automàtic, per poder garantir el vot en les properes eleccions recomanem que en cas de no rebre la targeta censal en el període electoral , acudeixin a l´Ajuntament o delegacions provincials de l´Oficina del Cens Electoral a reclamar-la.

En els propers comicis moltes persones amb discapacitat estrenaran el seu dret a vot , fruit        d´una llarga reivindicació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.